KATEGORIJE
AKCIJE
ROBNA MARKA
Registracija Prijava
Call centar 0800/345678

Suhomesnati proizvodi: Kako ih odabrati i uživati u svakom zalogaju

NOVO
18.12.2023.

 

Suhomesnati proizvodi su neizostavni deo tradicionalne kuhinje i delicija koja krasi trpeze širom sveta. Od pršute do sušenog mesa, suhomesnato pruža jedinstven ukus i zadovoljstvo. U ovom članku istražićemo kako odabrati kvalitetne suhomesnate proizvode i kako upriličiti jedinstvene zalogaje.

 

Šta čini dobar suhomesnati proizvod

 

Izbor mesa

 

  • Vrsta mesa: Suhomesnati proizvodi mogu biti napravljeni od različitih vrsta mesa, uključujući govedinu, svinjetinu i divljač. Svaka vrsta ima svoj jedinstveni ukus i teksturu.

  • Kvalitet mesa: Visokokvalitetno meso je osnova za dobre suhomesnate proizvode. Tražite proizvode od mesa koje je pravilno obrađeno.

 

Proces sušenja suhomesnatih proizvoda

 

Proces sušenja je ključan korak u proizvodnji suhomesnatih proizvoda, koji direktno utiče na njihov ukus, teksturu i rok trajanja. Evo nekoliko važnih aspekata procesa sušenja koji određuju kvalitet suhomesnatog mesa:

 

Tradicionalne metode sušenja

 

  • Prirodno sušenje na vazduhu: Ovo je tradicionalni metod koji se koristi vekovima. Meso se suši na vazduhu u posebno dizajniranim prostorijama ili čak na otvorenom, gde prirodni uslovi kao što su temperatura i vlažnost vazduha doprinose razvoju jedinstvenog ukusa i teksture.

  • Kontrolisani uslovi: U nekim slučajevima, sušenje se odvija u kontrolisanom okruženju gde se precizno regulišu temperatura, vlažnost i cirkulacija vazduha kako bi se osigurao konzistentan kvalitet proizvoda.

 

Vreme sušenja

 

  • Dugotrajno sušenje: Vreme koje suhomesnato provodi u procesu sušenja varira od nekoliko sedmica do nekoliko meseci, a ponekad i duže. Duže sušenje obično rezultira intenzivnijim i bogatijim ukusom, kao i čvršćom teksturom.

  • Razvoj arome: Tokom procesa sušenja, meso prolazi kroz niz biohemijskih promena koje doprinose razvoju kompleksnih aroma i ukusa, što suhomesnato čini jedinstvenim.

 

Tehnike začinjavanja i mariniranja

 

 

  • Začini i marinade: Pre sušenja, meso se često marinira ili začinjava različitim kombinacijama soli, začina i bilja. Ovo ne samo da doprinosi ukusu, već i pomaže u konzervaciji mesa.

  • Regionalni uticaji: Različite regije imaju svoje jedinstvene recepte i tehnike začinjavanja, što rezultira raznolikošću ukusa i stilova suhomesnatih proizvoda.

 

Značaj kvaliteta mesa

 

  • Izbor mesa: Kvalitet krajnjeg proizvoda značajno zavisi od kvaliteta sirovog mesa. Meso od životinja koje su pravilno hranjene i koje su imale dobre uslove života obično daje bolji suhomesnati proizvod.

 

Proces sušenja je srž proizvodnje suhomesnatih proizvoda i ima ključnu ulogu u stvaranju njihovih karakterističnih ukusa i tekstura. Razumevanje ovog procesa može pomoći ljubiteljima suhomesnatog da bolje cene kvalitet i raznolikost proizvoda koje biraju. Bilo da je reč o tradicionalno sušenim delikatesima ili modernijim metodama, svaki korak u procesu sušenja doprinosi jedinstvenom iskustvu koje suhomesnati proizvodi pružaju.

 

Gde kupiti suhomesnate proizvode

 

Izbor mesta za kupovinu suhomesnatih proizvoda je važan. Evo nekoliko opcija:

 

Lokalne mesare

 

  • Lokalni mesari: Oni često nude sveže i visokokvalitetne suhomesnate proizvode. Takođe, podrška lokalnim proizvođačima ima i dodatne društvene i ekološke prednosti.

 

Online prodavnice

 

  • Online Prodavnica: U današnje vreme, veliki broj online prodavnica nudi širok asortiman suhomesnatih proizvoda. Na primer, Bačka, sa svojom temeljnom posvećenosti domaćoj proizvodnji, kombinuje sve dobro iz prirode, tradicije i moderne tehnologije, stvarajući proizvode koji zadovoljavaju ukuse savremenih potrošača. Pažljivo izrađena receptura odražava strast prema kvalitetu i autentičnosti. Poseban akcenat je na širokoj paleti proizvoda od autohtonog stada bele mangulice, koje spada među najveća u Republici Srbiji.

 

Slaganje suhomesnatih proizvoda sa drugim namirnicama

 

Suhomesnato se može kombinovati s različitim namirnicama za stvaranje ukusnih jela. Evo nekoliko ideja:

 

Kombinacija sa sirom

 

  • Sir i suhomesnato: Ovo je klasična kombinacija. Eksperimentišite sa različitim vrstama sireva za različite ukuse i teksture.

 

Uparivanje sa vinom

 

  • Vino i suhomesnato: Odaberite vino koje komplementira intenzitet suhomesnatih proizvoda. Na primer, robustna crvena vina idu dobro sa jačim suhomesnatim proizvodima. U tom smislu, crveno vino proizvedeno od grožđa sorte Vranac i Muskat Hamburg Vinarije Vučurević je idealan dodatak jelu.

 

Osim što se suhomesnato odlično slaže sa vinom, postoje i druga pića koja mogu upotpuniti njegov ukus.

 

Pivo i suhomesnato

 

  • Pivo: Lagana piva, poput pilsnera ili svetlih ale piva, mogu biti odličan izbor za praćenje suhomesnatih proizvoda zbog njihove osvežavajuće i čiste arome koja neće nadjačati ukus mesa.

 

Jaka alkoholna pića

 

  • Viski ili rakija: Jaka alkoholna pića poput viskija ili rakije mogu se takođe dobro slagati sa suhomesnatim proizvodima, posebno sa onima intenzivnijeg ukusa.

 

Kreativno korišćenje suhomesnatih proizvoda u kuhinji

 

Suhomesnati proizvodi nisu samo za predjela; oni mogu biti zvezde raznih jela.

 

Korišćenje u sosovima

 

  • Bogatstvo ukusa: Sitno seckano suhomesnato može se dodati u razne sosove za pastu ili rižota, pružajući bogatstvo ukusa i teksturu.

 

Kao grickalice

 

  • Suhomesnato kao grickalica: Savršeno za brze i zadovoljavajuće grickalice. Može se servirati sa krekerima ili kao deo tapasa.

 

Dodatak supama i čorbama

 

  • Aromatizovanje jela: Dodavanje suhomesnatog proizvoda u supe i čorbe može pružiti dodatnu dubinu ukusa.

 

Zašto su Bačkini proizvodi Vaš pravi izbor?

 

Iza imena Bačka, poznata kao Grupa Univerexport Bačka AD, stoji upečatljiva priča o kvalitetu i tradiciji u mesnoj industriji. Kompanija se ističe visokokvalitetnim svežim mesom i gotovim proizvodima. Od svog osnivanja, Bačka je razvila širok asortiman proizvoda, koji se distribuiraju kroz široku maloprodajnu mrežu Univerexport Grupe - koja je najveća u Srbiji!

 

Uspeh Bačke leži u spoju prirodnih, tradicionalnih i najsavremenijih tehnologija. Ovaj savršen recept doveo je do proizvoda koji rezonuju sa savremenim ukusima. Naglašavajući kvalitet, proces proizvodnje uključuje odabrane recepte, kontrolisane tehnološke procedure i posebne komore za dozrevanje mesa radi dimljenja i sušenja. Kompanija nudi bogat asortiman proizvoda od autohtonih rasa belih mangulica, značajnog prisustva u Srbiji. Asortiman proizvoda Bačka je raznovrstan i uključuje dimljene proizvode, kuvane kobasice sa želeom, mast i čvarke, poluproizvode od mesa, vakuum pakovane polutrajne kobasice, proizvode od mangulice, proizvode u slajsu, slanine, šunke, suhomesnate proizvode i trajne kobasice.

Dimljena pečenica
Kulen
Bečka kobasica
Kobasica Chorizo
Bačka Slanina Premium Suva Bačka
Pečenica Suva Premium od Mangulice Bačka

 

Kako čuvati suhomesnate proizvode

 

Pravilno čuvanje suhomesnatih proizvoda je ključno za očuvanje njihovog kvaliteta, ukusa i sigurnosti. Evo detaljnijih saveta o tome kako najbolje čuvati različite vrste suhomesnatog:

 

Čuvanje u frižideru

 

  • Pakovanje: Nakon otvaranja originalnog pakovanja, suhomesnate proizvode treba pažljivo umotati u papir za pečenje ili plastičnu foliju. To pomaže u održavanju svežine i sprečavanju isušivanja. Temperatura: Optimalna temperatura za čuvanje suhomesnatih proizvoda je između 0 i 4 stepena Celzijusa. Frižider treba redovno održavati na ovoj temperaturi kako bi se osigurala dugotrajnost proizvoda.

 

Sušeno meso i dugo čuvanje

 

  • Sušeno meso: Neke vrste suhomesnatih proizvoda, kao što je suvo sušeno meso, mogu se čuvati na sobnoj temperaturi. Idealno mesto za čuvanje je suvo, tamno i dobro provetreno mesto. Izbegavanje direktne sunčeve svetlosti: Direktno sunčevo svetlo može ubrzati kvarenje i izbleđivanje suhomesnatih proizvoda, zato ih treba držati u tamnijem prostoru.

 

Čuvanje nakon otvaranja

 

  • Vazdušnost: Nakon otvaranja, suhomesnato treba da 'diše', pa je bolje izbegavati hermetičko zatvaranje. Umotavanje u papir za pečenje je bolje rešenje od plastične folije. Vreme potrošnje: Jednom otvoreni suhomesnati proizvodi trebali bi se potrošiti u razumnom vremenskom okviru. Generalno, preporučuje se upotreba u roku od nekoliko dana do nedelje, u zavisnosti od vrste proizvoda.

 

Zamrzavanje suhomesnatih proizvoda

 

  • Mogućnost zamrzavanja: Neki suhomesnati proizvodi se mogu zamrznuti, ali treba imati na umu da zamrzavanje može promeniti teksturu mesa. Pravilno pakovanje za zamrzavanje: Ako odlučite da zamrznete suhomesnato, koristite vakuumske kese ili kese za zamrzavanje kako biste smanjili izlaganje vazduhu.

 

Rok trajanja

 

  • Provera roka trajanja: Uvek proverite rok trajanja prilikom kupovine i potrudite se da ih konzumirate dok su sveži.

 

Zaključak

 

Suhomesnati proizvodi pružaju bogatstvo ukusa i mogućnosti u kulinarstvu. Od pažljivog odabira kvalitetnog suhomesnatog, preko kupovine u lokalnim mesarama ili pouzdanim online prodavnicama, do kreativnog korišćenja u raznim jelima - mogućnosti su bezgranične. Uživanje u suhomesnatim proizvodima uz poštovanje umerenosti i zdravih izbora može učiniti vašu trpezu istinski gastronomskim doživljajem. Suhomesnato nije samo hrana, to je umetnost koja zadovoljava sva čula.

Želim da primam obaveštenja o aktuelnim akcijskim ponudama
18+
Zapratite nas
Na našim web stranicama koristimo tzv. kolačiće (cookies), kako bismo korisnicima osigurali najbolju moguću pretragu i jednostavnost.
Daljim pregledima elakolije web stranica, dajete svoj pristanak za korišćenje kolačića.
Više informacija