KATEGORIJE
AKCIJE
ROBNA MARKA
Registracija Prijava
Call centar 0800/345678

Slatki prizori: Novogodišnji kolačići i ideje za ukrašavanje

NOVO
11.01.2024.

Kako se novogodišnji praznici približavaju, tako raste i uzbuđenje oko pripreme prazničnih poslastica. U ovom čarobnom periodu, svaka kuća postaje mala radionica za stvaranje slatkih čuda, gde se sve za kolače priprema s posebnom pažnjom i ljubavlju. Centralno mesto zauzimaju novogodišnji kolačići, koji nisu samo ukusni, već i predivno ukrašeni, pretvarajući praznični sto u pravu umetničku galeriju. U ovom članku istražićemo kako da napravimo najlepše novogodišnje keksiće i koje su najkreativnije ideje za njihovo ukrašavanje.

 

Recept za novogodišnje kolačiće

 

Pre nego što se posvetimo umetnosti ukrašavanja, potreban nam je dobar recept za novogodišnje kolačiće. Evo jednog jednostavnog, ali veoma ukusnog recepta:
Sastojci:

 

  • 300gr brašna
  • 200gr maslaca
  • 100gr šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • Prstohvat soli

 

Priprema:

 

  1. Maslac sobne temperature pomešajte sa šećerom u prahu dok ne dobijete glatku masu.
  2. Dodajte jaje i vanilin šećer, nastavljajući da mešate.
  3. Postepeno dodajte brašno i so, mešajući dok se sve ne sjedini u homogenu smesu.
  4. Testo zatim stavite u frižider na 30 minuta.
  5. Razvijte testo na pobrašnjenoj površini i modlicama izrežite oblike.
  6. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10-15 minuta.

 

Sada kada imamo osnovu, prelazimo na najzabavniji deo – ukrašavanje!

 

Novogodišnji keksići ukrašavanje

 

Kreativnost je ključna kada su u pitanju novogodišnji keksići i ukrašavanje. Evo nekoliko ideja:

 

Šarena glazura

 

Jedan od najupečatljivijih načina za ukrašavanje novogodišnjih kolačića svakako je upotreba šarene glazure. Ova tehnika ne samo da vašim kolačićima dodaje živopisne boje i sjaj, već je i izuzetno zabavna kako za odrasle, tako i za najmlađe. Da biste napravili šarenu glazuru, potrebno je pripremiti osnovnu smesu od šećera u prahu i malo limunovog soka ili belanca, koja treba da bude dovoljno gusta da se ne razliva, ali i dovoljno tečna za lako nanošenje. Osnovnu smesu zatim možete podeliti u nekoliko manjih posuda i obojiti pomoću prehrambenih boja.

 

 

Ne bojte se da eksperimentišete sa bojama – kombinujte ih da dobijete jedinstvene nijanse. Koristite male kesice za šlag ili špriceve sa različitim nastavcima da biste nanosili glazuru na ohlađene keksiće. Ovo može biti jednostavno popunjavanje kontura ili stvaranje složenih dezena poput snegova ili prazničnih lampica. Šarena glazura ne samo da čini novogodišnje kolačiće vizuelno privlačnim, već dodaje i dodatnu dimenziju ukusa, čineći svaki zalogaj neodoljivim. Osim toga, ukrašavanje kolačića šarenom glazurom može biti prilika za porodično druženje i stvaranje nezaboravnih prazničnih uspomena.

 

Posipanje

 

Posipanje je još jedna predivna i efikasna metoda za dodavanje šarma i razigranosti novogodišnjim kolačićima. Ova tehnika je jednostavna, ali iznenađujuće efektivna u dodavanju teksture i boje, a takođe pruža prostor za kreativnost. Možete koristiti razne vrste posipa, od šarenih mrvica i čokoladnih perlica, do seckanih oraha, kokosa, ili čak suvog voća. Idealno je posipati kolačiće pre pečenja, kako bi se posip dobro zalepio za testo. Ovo ne samo da vizuelno obogaćuje kolačiće, već i obogaćuje ukus i teksturu. Na primer, kokos dodaje egzotični dodir i fino se slaže sa klasičnim ukusom keksića, dok seckani orasi unose notu bogatstva i rustičnosti.

 

Posebno je zanimljivo kada se kombinuju različite vrste posipa na jednom kolačiću, stvarajući prazničnu harmoniju ukusa i boja. Osim toga, posipanje je odlična aktivnost za decu, jer im omogućuje da se uključe u pripremu prazničnih poslastica, dodajući svoj lični pečat na svaki kolačić. Ovaj način ukrašavanja je brz i praktičan, ali donosi veliku radost i zadovoljstvo, kako u procesu pripreme, tako i u krajnjem rezultatu - sjajno ukrašenim i ukusnim novogodišnjim kolačićima.

 

Fondan figurice

 

Upotreba fondan figurica za ukrašavanje novogodišnjih kolačića predstavlja pravu umetničku formu koja omogućuje stvaranje izuzetno detaljnih i personalizovanih dekoracija. Fondan je fleksibilna, glatka masa koja se može oblikovati u različite figure, poput Sneška Belića, jelki, zvezda, pa čak i složenijih prazničnih motiva poput Deda Mraza ili sanki. Bojeći fondan različitim prehrambenim bojama, možete postići željene nijanse koje će vašim kolačićima dati jedinstven izgled. Važno je naglasiti da se pri radu sa fondanom zahteva strpljenje i preciznost, posebno kada se prave manje i detaljnije figurice.

 

Nakon što oblikujete željene figure, one se mogu pažljivo postaviti na površinu kolačića, najčešće uz pomoć malo jestivog lepka ili glazure kako bi ostale na mestu. Fondan figurice ne samo da dodaju vizuelnu atraktivnost vašim novogodišnjim kolačićima, već takođe pružaju mogućnost da svaki kolačić bude jedinstven i da priča svoju priču. Ovaj način ukrašavanja je idealan za one koji žele da svoje kulinarske veštine podignu na viši nivo i da svojim prazničnim stolom impresioniraju goste. Krajnji rezultat su praznični kolačići koji izgledaju kao mali slatki umetnički radovi, odišući kreativnošću i prazničnim duhom.

 

Edible markeri

 

Edible markeri, ili jestivi flomasteri, predstavljaju revolucionaran alat u svetu ukrašavanja kolačića, otvarajući vrata neograničenim mogućnostima za isticanje i najfinijih detalja, te davanju ličnog pečata svakom kolačiću. Ovi markeri su posebno dizajnirani da budu bezbedni za konzumaciju i idealni su za precizno crtanje na površini kolačića. Bilo da želite da dodate sitne detalje poput osmeha na lice Sneška Belića, napišete praznične poruke, ili čak da oslikate minijaturne praznične scene, edible markeri su savršen izbor. Oni dolaze u različitim bojama, omogućujući vam da se prepustite kreativnosti. Osim toga, jestivi markeri su izuzetno jednostavni za upotrebu, čineći ih pristupačnim alatom i za one koji tek započinju avanturu ukrašavanja kolačića.

 

Ova metoda je, takođe, izvrsna za uključivanje dece u proces pripreme, dajući im mogućnost da izraze svoju kreativnost na bezbedan i zabavan način. Sa edible markerima svaki novogodišnji kolačić može postati malo umetničko delo, odražavajući maštu i ljubav onoga ko ga je kreirao. Korišćenjem ovih markerima, možete transformisati obične kolačiće u personalizovane slatke poruke koje će se sigurno dugo pamtiti.

 

 

Zabavne teme za novogodišnje kolačiće


Novogodišnji kolačići mogu imati različite teme. Evo nekoliko predloga:

 

  • Sneško Belić i jelke: Ovi klasični praznični motivi su uvek popularni. Njihova univerzalna privlačnost i simbolika zimskih čarolija ih čine savršenim izborom za stvaranje toplih, veselih i nostalgičnih momenata tokom prazničnih okupljanja, unoseći radost kako u srca odraslih, a posebno najmlađih.
  • Zvezde i pokloni: Zvezde možete lako napraviti korišćenjem zvezdastih modlica, a mali paketići će izgledati preslatko na tanjiru. Ovi motivi ne samo da unose praznični duh u vaš dom, već i simbolično predstavljaju radost darivanja i svetlost praznika, čineći svaki zalogaj posebnim i punim ljubavi.
  • Zimske čarolije: Napravite kolačiće u obliku sanki, rukavica ili čak malih pingvina. Ove simpatične zimske forme ne samo da će oduševiti decu, već će dodati i jedinstvenu, veselu atmosferu vašem prazničnom stolu, čineći ga centrom slavlja i okupljanja.

 

Zaključak

 

Priprema najlepših novogodišnjih keksića je više od pukog kuvanja - to je prilika da pokažemo svoju kreativnost, provedemo vreme sa porodicom i prijateljima, i stvorimo nešto što će ulepšati praznične trenutke. Ne zaboravite da sve što vam je potrebno za pravljenje ovih slatkih umetničkih dela možete pronaći u Univerexport online prodavnici, od osnovnih sastojaka do dekorativnih detalja. Srećni praznici i uživajte u stvaranju i degustaciji vaših novogodišnjih kolačića!

Želim da primam obaveštenja o aktuelnim akcijskim ponudama
18+
Zapratite nas
Na našim web stranicama koristimo tzv. kolačiće (cookies), kako bismo korisnicima osigurali najbolju moguću pretragu i jednostavnost.
Daljim pregledima elakolije web stranica, dajete svoj pristanak za korišćenje kolačića.
Više informacija