KATEGORIJE
AKCIJE
ROBNA MARKA
Registracija Prijava
Call centar 0800/345678

Slatka slavska tradicija: recept za savršene bajadere

NOVO
18.12.2023.

Bajadere su neizostavni slavski kolači, prava poslastica koja daje istinski pečat svakoj slavskoj trpezi. Ovaj tradicionalni kolač, sa svojim bogatim ukusom i privlačnim izgledom, donosi radost kako u pripremi tako i pri konzumaciji. Danas vam predstavljamo jedinstven recept za bajadere, sa kojim ćete svaki put postići savršenstvo. Čak i ako niste u mogućnosti da posetite markete, sastojke za ovaj recept možete lako nabaviti putem online prodavnica.

 

Izbor sastojaka

 

Za pripremu savršene bajadere, od ključnog značaja je izbor kvalitetnih sastojaka. Evo šta vam je potrebno:

 

  • Čokolada: Jedan od glavnih sastojaka koji daje bajaderi njen prepoznatljiv ukus jeste Baš Baš čokolada za jelo i kuvanje.

  • Mleveni Keks: Osnova za teksturu bajadere je fino mleveni keks.

  • Margarin: Pošto dodaje kremastu teksturu bajaderi, važno je koristiti margarin dobrog kvaliteta.

 

Priprema bajadera

 

Priprema bajadera zahteva pažnju i preciznost. Evo koraka kako da napravite savršenu bajaderu:

 

Prvi korak: priprema osnove

 

  • Mleveni keksi i margarin: Prvi korak u pripremi uključuje mešanje mlevenog keksa sa omekšalim margarinom i otopljenim šećerom u vodi.

 

Drugi korak: priprema čokoladnog sloja

 

  • Topljenje Baš Baš čokolade: Drugi korak je topljenje čokolade za kuvanje, koja će se dodati u smesu.

 

Treći korak: priprema glazure

 

  • Još čokolade: Za glazuru je potrebno otopiti i pomešati čokoladu sa malo margarina, mleka i ulja.

 

Slojevi bajadere

 

Čuvena bajadera se sastoji od više slojeva, svaki sa svojim jedinstvenim ukusom.

 

Svaki sloj posebno

 

  • Različiti slojevi: Pripremite svaki sloj posebno, pažljivo ih slažući jedan na drugi.

 

Recept za savršenu bajaderu

 

Započnite pripremu savršene bajadere tako što ćete u velikoj posudi kombinovati 500 grama fino mlevenog keksa sa 230 grama rastopljenog margarina, kao i prokuvanu mešavinu 18 kašika vode i 650 grama šećera, osiguravajući da se sastojci dobro sjedine.

 

Zatim, u posebnoj šerpi, na laganoj vatri otopite 200 grama Baš Baš čokolade za kuvanje sa malo mleka, povremeno mešajući dok ne dobijete glatku smesu. Podelite smesu mlevenog keksa na dva jednaka dela. U jedan deo dodajte otopljenu čokoladu i dobro promešajte dok se masa ne ujednači.

 

Sada imate dva sloja za bajaderu - jedan svetli i jedan tamni. Na dno pleha, obloženog papirom za pečenje, prvo rasporedite svetli sloj, ravnomerno ga pritisnite, a zatim preko njega nanesite tamni čokoladni sloj. Pleh stavite u frižider da se bajadera stegne, najmanje 3-4 sata.

 

Kada se prva dva sloja stegnu, preliti najtamnijim slojem, odnosno glazurom. Za glazuru, istopite 100 grama čokolade sa 20 grama margarina i po 3 kašike mleka i ulja. ostavite da odstoji u frižideru još malo.

 

Pre serviranja, bajaderu izvadite iz frižidera i ostavite da malo odstoji na sobnoj temperaturi, a zatim je isecite na kocke željene veličine. Vaša savršena bajadera je spremna za serviranje! Ovaj recept za bajadere donosi klasičan ukus koji je omiljen na slavskim trpezama, a njegova jednostavnost pripreme čini ga idealnim izborom za sve ljubitelje slatkih zalogaja.

 

Slavski kolači i tradicija

 

Bajadere su više od običnog kolača; one su deo bogate slavske tradicije i simbol gostoprimstva.

 

Bajadere na slavskoj trpezi

 

  • Važnost u tradiciji: Bajadere su često centralni slavski kolači koji oduševljavaju sve generacije.

 

Varijacije na temu bajadere

 

Dok klasični recept za bajadere ostaje neprikosnoven, postoji mnogo kreativnih varijacija koje možete isprobati kako biste dodali lični pečat ovom tradicionalnom slavskom kolaču.

 

Dodaci za obogaćivanje ukusa

 

  • Orašasti plodovi: Dodavanje sitno seckanih oraha, lešnika ili badema u smesu može obogatiti ukus i teksturu bajadera.

  • Aromatični dodaci: Malo rendane narandžine kore ili par kapi ekstrakta vanile mogu dati bajaderi posebnu aromu.

 

Zdravije opcije za pripremu bajadera

 

Bajadere, kao omiljeni slavski kolači, mogu biti prilagođene kako bi zadovoljile i one koji preferiraju zdravije varijante slatkiša. Evo kako možete pripremiti bajadere na malo zdraviji način, ne žrtvujući pritom njihov tradicionalni ukus.

 

Zamena za šećer

 

  • Alternativni zaslađivači: Umesto standardnog belog šećera, razmotrite upotrebu zdravijih alternativa kao što su kokosov šećer, agavin sirup ili med. Ovi zaslađivači su često bogatiji hranljivim materijama u odnosu na običan šećer i imaju niži glikemijski indeks.

  • Kontrola količine: Takođe, možete smanjiti ukupnu količinu zaslađivača u receptu za bajadere. Često, intenzivni ukusi kakaa i orašastih plodova dovoljni su da kompenzuju manji unos šećera.

 

Zdravije masti

 

  • Zamena za margarin: Umesto margarina, koji može sadržati trans-masti, razmotrite korišćenje nerafinisanog kokosovog ulja. Kokosovo ulje daje bogatu teksturu i ukus koji može dodatno obogatiti bajadere.

  • Maslinovo ulje: Za one koji preferiraju manje intenzivne ukuse, lagano maslinovo ulje može biti dobra alternativa. Ono dodaje vlažnost bajaderama, a istovremeno pruža zdrave mono-nezasićene masti.

 

Dodaci bogati vlaknima

 

  • Integralne žitarice: Razmotrite zamenu dela mlevenog keksa sa integralnim žitaricama kao što su ovsene pahuljice ili mleveni integralni keks. Ovo će povećati sadržaj dijetalnih vlakana u bajaderama.

  • Orašasti plodovi i semenke: Dodavanje mlevenih orašastih plodova, poput badema ili oraha, i semenki, kao što su seme lana ili chia semenke, može dodatno povećati nutritivnu vrednost bajadera.

 

Smanjenje količine čokolade

 

  • Kvalitetna tamna čokolada: Umesto regularne čokolade za kuvanje, upotrebite tamnu čokoladu sa visokim procentom kakaa. Tamna čokolada je bogatija antioksidantima i ima manje šećera.

 

Saveti za savršeno sečenje i serviranje

 

Prezentacija bajadera je skoro jednako važna kao i njihov ukus. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da savršeno isečete i servirate bajadere.

 

Tehnike sečenja

 

  • Oštrenje noža: Pre sečenja bajadere, uverite se da je vaš nož oštar. Topao nož možete lagano potopiti u vruću vodu, što će olakšati sečenje kroz čvrste slojeve.

  • Veličina kocki: Bajadere sečite na manje kocke, što ih čini idealnim za posluženje kao slatki zalogaji.

 

Ideje za serviranje

 

  • Elegantno posluživanje: Poslužite bajadere na atraktivnom poslužavniku ili u višeslojnim poslužavnicima za kolače. Svaku kocku bajadere možete dodatno ukrasiti šlagom ili listićem sveže mente.

  • Kreativnost u dekoraciji: Bajadere možete dekorisati na različite načine, bilo da je reč o posipanju kokosom ili čokoladnim mrvicama.

 

Čuvanje bajadera

 

Pravilno čuvanje bajadera je ključno za očuvanje njihovog ukusa i teksture. Evo nekoliko detaljnijih saveta kako da maksimalno produžite svežinu ovog omiljenog slavskog kolača.

 

Čuvanje u frižideru

 

  • Hermetički zatvorene posude: Nakon što bajadere ohladite i isečete, prebacite ih u hermetički zatvorene posude. Ovo pomaže u sprečavanju da bajadere upiju mirise iz frižidera i održava ih svežim.

  • Slojevito pakovanje: Ako imate više slojeva bajadera, između slojeva stavite papir za pečenje kako se ne bi zalepile jedna za drugu.

 

Zamrzavanje bajadera

 

  • Dugotrajno čuvanje: Bajadere se mogu čuvati u zamrzivaču do tri meseca. Zamrzavanje je idealno rešenje ako pripremate kolače unapred za slavu ili neku drugu priliku.

  • Pakovanje za zamrzavanje: Pre zamrzavanja, bajadere dobro upakujte u plastičnu foliju, a zatim ih stavite u zatvorene plastične kese ili posude pogodne za zamrzavanje. Ovo će sprečiti da bajadere upiju mirise iz zamrzivača i očuvati njihovu teksturu.

 

Saveti za odleđivanje

 

  • Postepeno odleđivanje: Za najbolje rezultate, bajadere treba postepeno odlediti u frižideru preko noći. Brzo odleđivanje na sobnoj temperaturi može uticati na teksturu, čineći ih previše mekanim ili vlažnim.

 

Čuvanje nakon serviranja

 

  • Nakon sečenja: Ako nakon serviranja ostanu neke neiskorišćene bajadere, ponovo ih čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.

  • Rok potrošnje: Nakon što su bajadere izvađene iz frižidera ili zamrzivača i servirane, preporučuje se da se potroše u roku od 24 do 48 sati kako bi se očuvala njihova svežina i kvalitet.

 

Pravilnim čuvanjem, bajadere mogu ostati sveže i ukusne danima, a čak i mesecima ako se odlučite za zamrzavanje. Bilo da ih pripremate unapred za važnu proslavu ili želite sačuvati ostatke za kasnije, ovi saveti će vam pomoći da maksimalno iskoristite ovu slavsku deliciju.

 

Zaključak

 

Najbolji bajadera recept je više od uputstva za pripremu kolača; to je način da se u vaš dom unese deo slavske tradicije i kulture. Sledite naš recept za savršenu bajaderu i oduševite svoje goste ovim klasičnim slavskim kolačima. Ne zaboravite, najbolja bajadera je ona koja se pravi sa ljubavlju!

Želim da primam obaveštenja o aktuelnim akcijskim ponudama
18+
Zapratite nas
Na našim web stranicama koristimo tzv. kolačiće (cookies), kako bismo korisnicima osigurali najbolju moguću pretragu i jednostavnost.
Daljim pregledima elakolije web stranica, dajete svoj pristanak za korišćenje kolačića.
Više informacija