KATEGORIJE
AKCIJE
ROBNA MARKA
Registracija Prijava
Call centar 0800/345678

Harmonija ukusa: Originalni recept za štrudlu sa makom

NOVO
09.02.2024.

Kada je reč o klasicima slatke kuhinje, štrudla sa makom zauzima posebno mesto u srcima ljubitelja tradicionalnih poslastica. Ovaj delikates, poznat po svom bogatom i aromatičnom ukusu, savršena je kombinacija hrskave korice i sočnog, slatkog nadeva. U ovom članku, otkrivamo vam originalni recept za štrudlu sa makom, koji će vas provesti kroz sve korake pripreme ove divne poslastice.

 

Istorija štrudle

 

Štrudla, jelo koje danas vezujemo za mnoge evropske kulture, ima bogatu i zanimljivu istoriju. Njeni koreni sežu do Otomanskog carstva, a posebno je postala popularna u Austriji i Nemačkoj. Kako se širila Evropom, svaka kultura je dodala svoj pečat, stvarajući razne verzije - od jabuke do maka. Štrudla sa makom, posebno, ima posebno mesto u srpskoj, mađarskoj i austrijskoj kuhinji, gde se tradicionalno služi za praznike i posebne događaje, simbolizujući obilje i sreću.

 

Priprema testa - osnova svake dobre štrudle

 

Svaka najbolja štrudla sa makom počinje sa savršenim testom. Za pripremu testa potrebno vam je:

 

  • 500g brašna
  • 1 jaje
  • 250 ml tople vode
  • 30 ml ulja
  • Prstohvat soli
  • 1 kašičica šećera
  • 20 g svežeg kvasca

 

  • Rastvorite kvasac u toploj vodi sa šećerom i ostavite da naraste.
  • U većoj posudi pomešajte brašno, jaje, ulje, so i nadošli kvasac.
  • Mesite testo dok ne postane glatko. Pokrijte i ostavite da odmori oko 1 sat.

 

Kako pripremiti mak za štrudlu

 

Ključni sastojak, koji štrudlu sa makom čini tako posebnom, jeste, naravno, mak. Kako pripremiti mak za štrudlu je jednostavno, ali veoma važno:

 

  • 300 g mlevenog maka
  • 150 g šećera
  • 200 ml mleka
  • 1 vanilin šećer

 

  • U šerpu sipajte mleko, šećer i vanilin šećer, pa zagrevajte dok ne proključa.
  • Dodajte mleveni mak i kuvajte na laganoj vatri dok smesa ne postane gusta.
  • Ostavite da se ohladi pre nego što nanesete na testo.

 

Sastavljanje i pečenje štrudle

 

Sada kada imate testo i nadev, vreme je da sastavite vašu štrudlu sa makom:

 

  • Razvucite testo na pobrašnjenoj površini u pravougaonik.
  • Ravnomerno rasporedite mak preko testa, ostavljajući malo praznog prostora na rubovima.
  • Pažljivo urolajte testo, počevši od dužeg kraja.
  • Prebacite štrudlu na pleh obložen papirom za pečenje.
  • Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta, dok ne postane zlatno braon.

Saveti za savršenu štrudlu sa makom

 

Priprema idealne štrudle sa makom zahteva pažnju i ljubav prema detaljima. Evo nekoliko dodatnih saveta kako da vaša štrudla bude zaista najbolja:

 

  • Kvalitet sastojaka: Koristite sveže sastojke visokog kvaliteta. Posebno je bitno da je mak sveže mleven, jer to direktno utiče na ukus i teksturu štrudle.
  • Testo treba biti elastično: Prilikom mešenja testa, važno je da postignete elastičnost. To će vam pomoći da ga lako razvučete u tanki sloj bez pucanja.
  • Nadev treba biti gust: Kada pripremate mak za štrudlu, pazite da nadev ne bude previše tečan. Gust nadev će se bolje držati unutar štrudle i neće 'curiti' prilikom pečenja.
  • Ne štedite na nadevu: Bogat sloj maka ključan je za pun ukus štrudle. Nemojte štedeti na nadevu - to je ono što štrudlu sa makom čini tako posebnom.
  • Pažljivo rolovanje: Rolujte štrudlu pažljivo kako bi nadev ostao unutra. Takođe, pritisnite krajeve kako bi se zatvorili i sprečili izlivanje nadeva.
  • Dobro zagrejte rernu: Pre pečenja, uverite se da je rerna dobro zagrejana. Ravnomerno zagrevanje je ključno za savršenu teksturu korice.
  • Pustite da se ohladi pre sečenja: Nakon pečenja, važno je da štrudlu ostavite da se malo ohladi pre sečenja. To omogućava da se nadev stegne i olakšava sečenje.
  • Super sočna štrudla: Ako želite dodatnu sočnost, dodajte malo ruma ili limunovog soka u nadev.
  • Lep izgled: Pre pečenja, štrudlu možete premazati sa umućenim jajetom za sjajniji izgled. Nakon pečenja, štrudlu pospite šećerom u prahu za dodatnu slatkoću i dekorativni izgled.

 

Značaj kvalitetnog maka

 

Kvalitet mlevenog maka je ključan za stvaranje savršene štrudle. Mak bi trebalo da bude svež i fino mleven, kako bi se postigao bogat, kremast nadev. Prilikom kupovine maka, potražite renomirane proizvođače koji garantuju svežinu i kvalitet. Organski mak je često najbolji izbor, jer ne sadrži tragove pesticida i drugih hemikalija koje mogu uticati na ukus.

 

Varijacije štrudle sa makom

 

Klasična štrudla sa makom je već sama po sebi izuzetna, ali ne bojte se da eksperimentišete s različitim dodacima kako biste stvorili sopstvene varijacije ovog tradicionalnog recepta. Neki popularni dodaci uključuju rendanu limunovu ili narandžinu koru, koja dodaje svež, citrusni ukus nadevu. Dodavanje malo cimeta, kardamoma, ili čak zvezdanog anisa može obogatiti aromu i dodati egzotičnu notu. Za dodatnu teksturu i slatkoću, razmislite o dodavanju suvog voća poput suvih šljiva, grožđa ili čak suvih višanja.

 

Osim ovih, postoji i opcija da se u nadev doda malo seckanih oraha ili badema, što dodaje hrskavost i bogatstvo ukusa. Takođe, za moderniju varijantu, eksperimentišite s dodavanjem malo tamne čokolade ili čak malo kafe u prahu, što će štrudli dati bogat i intenzivan ukus.

 

Neke varijacije mogu uključivati i korišćenje različitih vrsta testa, poput integralnog ili čak testa sa dodatkom cvekle ili spanaća za dodatnu boju i nutritivnu vrednost. Možete čak razmotriti i pripremu bezglutenske verzije štrudle koristeći odgovarajuće zamene za brašno, što je odlično za one sa posebnim dijetalnim potrebama.

 

U svim ovim varijacijama, ključno je održati balans ukusa kako bi mak ostao dominantna komponenta, a dodaci samo obogatili ukupno iskustvo. Eksperimentisanje sa različitim kombinacijama može dovesti do otkrića vaše nove omiljene verzije štrudle sa makom.

 

Serviranje i čuvanje štrudle

 

Kada je reč o serviranju štrudle sa makom, ona se najbolje slaže sa šoljom toplog čaja ili kafe. Idealna je kao dezert posle obroka ili kao poslastica za popodnevno uživanje. Štrudla se može čuvati u frižideru nekoliko dana, a preporučuje se da se podgreva pre služenja kako bi se vratio njen hrskavi spoljni sloj. Takođe, može se zamrznuti i čuvati za kasnije, što je praktično kada želite unapred pripremiti dezert za neku posebnu priliku.

Zdravstvene prednosti maka

 

Mak nije samo ukusan, već nudi i brojne zdravstvene benefite. Bogat je izvor vlakana, proteina, i raznih minerala kao što su kalcijum, gvožđe i cink. Takođe, sadrži omega-3 masne kiseline, koje su važne za zdravlje srca. Stoga, uživanje u štrudli sa makom nije samo zadovoljstvo za nepce, već i dobar izbor za vaše zdravlje.

 

Zaključak

 

Priprema štrudle sa makom može biti veoma zabavna i ispunjavajuća aktivnost, posebno kada se radi po receptu koji obećava savršenstvo ukusa. Ovaj recept za štrudlu sa makom je više od obične instrukcije - to je putovanje kroz bogatu tradiciju i ljubav prema kuvanju. Bilo da spremate za porodični ručak, posebnu priliku, ili jednostavno želite da se zasladite, štrudla sa makom je uvek dobar izbor. Sve sastojke potrebne za ovu prelepu poslasticu možete pronaći u Univerexport online prodavnici. Uživajte u svakom zalogaju ove divne štrudle i neka vas svaki zalogaj vodi u harmoniju ukusa koji će vas oduševiti.

Želim da primam obaveštenja o aktuelnim akcijskim ponudama
18+
Zapratite nas
Na našim web stranicama koristimo tzv. kolačiće (cookies), kako bismo korisnicima osigurali najbolju moguću pretragu i jednostavnost.
Daljim pregledima elakolije web stranica, dajete svoj pristanak za korišćenje kolačića.
Više informacija